De Nederlandse agrarische sector staat op een kruispunt. De druk om duurzaam te opereren neemt toe, terwijl in de
realiteit diverse duurzame innovatieve oplossingen nog niet altijd volledig bewezen zijn. Bovendien zijn veel innovaties
nog niet financieel levensvatbaar (verdienmodel).

Waarom drijfmest biologisch aanzuren?
Het biologisch aanzuren van drijfmest biedt een kansrijkperspectief dat meerdere milieudoelen en economische
doelen kan dienen. Door een koolstofbron toe te voegen in de vorm van melasse, suikerrijke cosubstraat, mais of Silphie
treedt melkzuurvorming op (vergelijkbaar met inkuilen van gras en mais) en daalt de mest pH. Als gevolg hiervan
worden omzettingsprocessen die leiden tot de productie van ammoniak en methaan sterk geremd. De mest wordt als het
ware geconserveerd. Het biogaspotentieel van uurverse mest blijft op deze manier behouden en neemt nog extra toe
door de toegevoegde koolstofbron.

Door deze conservering nemen stalemissies af en is er meer tijd om de mest in te voeden in een (externe) vergister. Dit heeft aanzienlijke logistieke voordelen voor mestopslag en -transport. Aanzuring van drijfmest kan plaatsvinden zonder noemenswaardigestal aanpassingen. Er zijn maar beperkte investeringen nodig in een doseersysteem en
roersystemen om dagelȏks een beperkte hoeveelheid koolhydraten toe te voegen. Biologisch
aanzuren kan zo meerdere doelen tegelijk dienen.

Praktijkproef
Op dit moment wordt een praktijkproef uitgevoerd bij een melkveehouder in Groningen. Meer praktijkproeven bij melkveehouders in Friesland en Groningen, bij een varkenshouder in Drenthe en bij centrale monomestvergisting van varkensdrijfmest in Overȏssel zijn in voorbereiding. De focus ligt hierbij op de technische, milieukundige en economische evaluatie. Ook zal worden gekeken naar de doorrekening t.b.v. de gebiedsopgave voor stikstofreductie.

Lees hier het hele artike: Artikel biologisch aanzuren drijfmest_240916