Donderdag 11 september opende koningin Maxima de FirstBio2Shipping bio-LNG installatie van Attero en Nordsol in Wilp. Een bijzondere biogas installatie die van ons afval dat we anders weggooien, brandstof maakt voor schepen en (zwaar)transport. De koningin opende niet alleen de installatie, ze ging ook in gesprek over de productie van bio-LNG en daarmee de verduurzaming van de transportsector.
Een van haar gesprekspartners was Robert Goevaers, directeur van het Platform Groen Gas. Hij sprak de koningin en de ruim 160 aanwezigen toe over de onmisbare waarde van bio-LNG in het transport en de gebouwde omgeving en complimenteerde Attero en Nordsol voor hun lange adem: 15 jaar kostte het om hun visie om te zetten in de huidige, werkende biogas installatie.
Er is veel gerealiseerd in 15 jaar. Tankstations en trucks zijn ontwikkeld met als doorbraak in 2015: een volledig betrouwbare Nederlandse LNG-tankinfrastructuur. Er werd meer ervaring opgedaan, verbeteringen werden doorgevoerd waardoor steeds meer bedrijven overschakelden op LNG. Het Klimaatakkoord in 2018 zorgde ervoor dat de omschakeling van LNG naar bio-LNG werd versneld.
De ontwikkeling van bio-LNG staat niet stil. Recent maakte Albert Heijn bekend dat hun complete vloot van 1.000 voertuigen wordt vervangen door elektrische voertuigen voor de kortere afstanden en bio-LNG voor langere afstanden. Ook Lidl zet in op bio-LNG en heeft besloten dat Nederland het gidsland wordt voor hun verduurzamingsstrategie in Europa.
Ondanks het feestelijke karakter van de dag, uitte Robert Goevaers zijn zorgen over de aanpak in de Europese markt: “De Europese vraag naar bio-LNG stijgt. Nederland kan een prachtige en grote rol spelen in de productie en export van dit product, maar dat wordt moeilijk gemaakt door de huidige Europese ‘eilanden-aanpak’.” Hij licht toe dat op dit moment een geharmoniseerde Europese aanpak ontbreekt, waardoor veel landen binnen Europa een eigen systeem volgen dat totaal niet op elkaar aansluit. En dat is een gemiste kans.
Goevaers: “Om Europees succesvol en concurrerend te zijn op het gebied van bio-LNG, is het voor veel Europese landen interessant om op kleine schaal bio-LNG te produceren. Enerzijds om bio-LNG voor de eigen markt te behouden en daarmee te verduurzamen, anderzijds om het te transporteren voor Europees gebruik. Een geharmoniseerde aanpak is daarbij onmisbaar en moet dan ook het doel zijn.”
Hij vervolgt: “Daarbij zijn voorzichtigheid en geleidelijkheid twee sleutelwoorden. Om tot een geharmoniseerde markt te komen zal in 2030 de Reneawable Energy Directive plaatsmaken voor de Renewable Energy Regulation. Onder de Regulation wordt de invulling van een level playing field voor alle Europese landen gerealiseerd. Tot die tijd moeten de nationale markten echt worden gekoesterd. Om in Nederland de productie van 2 BCM te realiseren, moeten investeerders in Nederland de zekerheid krijgen dat buitenlands groen gas, dat tegen veel mildere voorwaarden mag worden geproduceerd, de Nederlandse markt niet verstoort. Bovendien draagt import niet bij aan de Nederlandse CO₂-reductie.
De geslaagde opening van de biogas installatie in Wilp is een prachtige start die tevens wordt aangegrepen als aftrap voor de bouw van nog meer bio-LNG installaties in Nederland in de nabije toekomst.