Gisteren verscheen in De Telegraaf het artikel over de bijdrage die groen gas kan leveren aan de stikstofproblematiek van Nederland. Groen gasproductie op basis van mest kan in 2030 0,4 BCM opleveren mits de bijmengverplichting op 1 januari 2026 wordt ingevoerd. Bij de verwerking van mest via vergisting is het mogelijk de stikstof vast te leggen in de vorm Renure of mestkorrels. De combinatie monovergisting plus strippen leidt tot bijna een halvering van de ammoniakemissie, wat voor een kwart bijdraagt aan de oplossing van het stikstofprobleem in Nederland in 2030 (bron: rapport Common Futures). Deze aanpak wordt vanmiddag besproken in het Catshuisoverleg.
Om deze aanpak te realiseren is het belangrijk dat nieuwe vergistingsinstallaties gebouwd worden, ondanks dat tijdens de bouw stikstof zal vrijkomen. De Nederlandse Vereniging Duurzame Energie (NVDE) en het Platform Groen Gas bepleiten dat projecten die na realisatie van de bouw bijdragen aan de klimaatdoelstellingen en stikstofreductie, vrijstelling verkrijgen in de bouwfase.
De NVDE heeft Van Doorne gevraagd inzicht te geven in routes die het mogelijk maken dat dergelijke duurzame energieprojecten doorgang kunnen vinden binnen de huidige stikstofregelgeving. Van Doorne adviseert vier routes:
1. Stikstofvrijstelling in de provinciale Omgevingsverordening: duurzame energieprojecten worden vrijgesteld indien zij aan bepaalde (strikte) voorwaarden voldoen.
2. Stikstofvrijstelling in een nationale regeling: duurzame energieprojecten worden vrijgesteld als Natura 2000-activiteit van nationaal belang (art. 4.12 Omgevingsbesluit) of in het algemeen belang (art. 11.20 Besluit Activiteiten Leefomgeving).
3. Stikstofvrijstelling in een nationaal, provinciaal of gemeentelijk programma: een programma op de meest geschikte bestuurslaag waarmee stikstofemissiereductie die door bepaalde maatregelen behaald worden kunnen, worden gebruikt voor (de bouwfase van) duurzame energieprojecten.
4. Vergunningverlening via ADC-toets: duurzame energieprojecten faciliteren door standaardisatie van de onderbouwing en afweging. Via een ADC-toets kan een project een vergunning krijgen als een alternatieve oplossing ontbreekt, er sprake is van dwingende reden van groot openbaar belang en indien de nodige compenserende maatregelen worden getroffen om te waarborgen dat de algehele samenhang van de Natura 2000-gebieden bewaard blijft.
Kortom: er bestaan verschillende routes die leiden naar het behalen van meer klimaatdoelstellingen en stikstofreductie. Laten we die verkennen en inzetten met elkaar.