Groen gas
Groen gas is de duurzame variant van aardgas. Het wordt gemaakt van restproducten als overgebleven voedsel uit de supermarkt of restproducten van de landbouw en veeteelt. Zo kunnen we afval dat we anders weggooien opnieuw gebruiken. Groen gas is een goede aanvulling op andere duurzame energie oplossingen waarmee we het volle elektriciteitsnet ontlasten. Zo hebben we ook energie wanneer de zon niet schijnt of de wind niet waait. En het mooie is: het is nu al beschikbaar. Laten we nu doorpakken met elkaar!
Alternatief voor aardgas
Miljoenen Nederlandse huishoudens gebruiken dagelijks aardgas om te koken en te verwarmen. Ook voor de industrie en land- en tuinbouw is aardgas een belangrijke brandstof. De voorraad aardgas raakt op, daarom moeten we op zoek naar een alternatief voor aardgas. Groen gas biedt uitkomst. Groen gas kunnen we altijd gebruiken. In heel Nederland:
- Groen gas voor de gebouwde omgeving. Vooral woningen in oude binnensteden waar verduurzamen moeilijk is en woningen in het buitengebied.
- Groen gas tanken. De transportsector gebruikt groen gas (LNG) als transitiebrandstof naar het fossielvrije bio-LNG.
- Groen gas voor de industrie. Hier is zoveel energie nodig, dat gas onmisbaar is.
Voordelen groen gas
- Groen gas is hernieuwbaar en wordt gemaakt van afval dat anders wordt weggegooid
- Groen gas is altijd beschikbaar, ook als de zon niet schijnt en de wind niet waait
- Groen gas wordt makkelijk getransporteerd en opgeslagen
- Groen gas wordt geproduceerd op eigen bodem waardoor we minder afhankelijk zijn van energie uit andere landen
- Groen gas ontlast het volle elektriciteitsnet
- Groen gas is er, we hoeven er niet op te wachten
Waarom groen gas?
De vraag naar gas zal altijd blijven bestaan. Het is namelijk onmogelijk alle processen waarbij gas een rol speelt, te elektrificeren. Groen gas is ook gas, maar dan volledig circulair. Het gaat ons helpen om de ambitie van het Klimaatakkoord te bereiken: de CO₂-uitstoot verminderen. Zonder dat we daarvoor processen hoeven aan te passen. Waarom groen gas? Daarom groen gas!
In de periode 2020-2030 moet de hoeveelheid in Nederland geproduceerd groen gas toenemen tot 2 miljard kubieke meter per jaar. In de beleidsbrief van 30 maart 2020 schetst het kabinet hoe dit gestalte krijgt.
Verschil groen gas en biogas
Groen gas is opgewaardeerd biogas. Er zit dus wel een klein verschil tussen groen gas en biogas. Biogas wordt geproduceerd uit slib, afval van stortplaatsen, tuinafval, resten groente en fruit, en dierlijke restproducten zoals koeienmest. Het biogas wordt vervolgens gezuiverd en gedroogd en op dezelfde kwaliteit als aardgas gebracht. Na deze bewerkingen mag het groen gas heten.
Invoeden gasnet
Groen gas kan worden ingevoed op het normale gasnet en is bruikbaar voor iedereen met een gasaansluiting. Omdat groen gas dezelfde eigenschappen heeft als aardgas, is het niet nodig apparaten aan te passen. Groen gas hoeft niet van ver te komen. Koken en stoken kan al met groen gas dat is geproduceerd op een boerderij in de nabijheid.
Groen gas certificaat
Net als groene stroom wordt groen gas gecertificeerd geleverd. In Nederland geeft Verticer de groen-gas-certificaten, de GvO’s (Garantie van Oorsprong), uit. Verticer controleert of het gas voldoet aan de gestelde eisen voor zo’n certificaat. Dankzij een groen-gas-certificaat weet de afnemer zeker dat het groen gas ook echt groen is.
Is groen gas veilig?
Groen gas is net zo veilig als gewoon aardgas. Netbeheerders stellen strenge eisen aan de kwaliteit van het gas dat wordt ingevoed op het net en voeren daarom vaak kwaliteitscontroles uit. Daarbij controleren ze of groen gas veilig en schoon is. Voor de veiligheid wordt er een geurstof aan groen gas toegevoegd. Groen gas heeft daardoor dezelfde kenmerkende gaslucht als aardgas. Ook de installaties voor het opwerken van biogas tot groen gas worden vaak en grondig gecontroleerd. Groengasinstallaties hebben net als aardgasinstallaties beperkte risico’s.